Dags att fundera på bokslutet?

Allt fler försöker sig på att sköta både bokföringen och bokslutet på egen hand och vårt bästa tips till dig som är småföretagare är - Gör inte det! Använd dig av externa tjänster om inte för den löpande bokföringen och faktureringen så åtminstone när det gäller bokslut och den redovisning som sker i samband med detta. Varför vi säger så? Vi förklarar:

Kunskap är viktigt

Det är inte jättemånga egenföretagare som är experter på bokföring och redovisning och när det är dags att redovisa momsen eller räkna ut den slutliga skatten så får det inte bli fel. Har du enskild firma så är det du som är juridisk person och alla felaktigheter i bokslutet, och i förlängningen din deklaration, är ditt ansvar. 

Det är bättre att anlita en expert som jobbar med den här typen av frågor dagligen och som är påläst. De har koll på alla de nya regler som tillkommit och om det finns olika stöd eller bidrag du har rätt till så missar du inte dem. Och framför allt: Det blir rätt! 

Tid är pengar

En annan aspekt, som kan vara den som är viktigast för ett litet företag, är att det tar tid att pyssla med redovisningen. Det är inte ovanligt att en företagare lägger nästan en hel arbetsvecka på bokslutet och den tiden kan användas bättre. 

En revisor eller redovisningskonsult kostar cirka 1 200 - 1 500 kronor per timme och det som tar nästan en vecka för en normalbegåvad företagare tar högst fyra timmar för en expert. "You do the math!" 

Det blir givetvis mer lönsamt att lägga den tiden på att jobba med kärnverksamheten och de allra flesta småföretagare ser en nettovinst på att använda sig av externa tjänster. 

Inte bara för ekonomin

Detta är något som inte bara är aktuellt när det gäller redovisning. Det gäller även saker som städning av kontoret eller tvätt av firmabilen. Allt som stjäl tid från din huvudsakliga syssla ska du leja bort om du kan. det tjänar du på i långa loppet. 

28 Jan 2021