Göra fakturamall själv eller använda faktureringsprogram/

Det finns två möjligheter – att antingen själv ta fram en fakturamall, till exempel i MS Word eller Excel, eller att använda ett faktureringsprogram där fakturamallen redan medföljer. Att själv ta fram sin fakturamall har egentligen bara en enda fördel – att det är gratis. Det enda som kostar är tiden du spenderar på att göra din fakturamall.

I övrigt finns dock nästan uteslutande nackdelar. Dels är det nästan omöjligt att få en snygg design på din fakturamall, dels kommer du få spendera väldigt mycket tid för att administrera fakturorna du skickar iväg, dels är det lätt hänt att du blandar ihop något och gör fel. Och då är det du själv som är ansvarig, oavsett hur felet uppkommit. Det är oerhört mycket som kan gå fel, helt enkelt.

Om du istället använder ett faktureringsprogram så ingår minst en snygg fakturamall, ofta flera. Fakturamallen är anpassad för att innehålla all information som du behöver enligt lag, så du behöver bara fylla i de fält som programmet efterfrågar. Dessutom slipper du sköta saker manuellt, utan allt automatiseras – programmet sparar automatiskt dina fakturor, kunder och artiklar. Du kan enkelt skicka dina fakturor per e-post och din fakturering blir mer eller mindre problemfri.

Det kan dock vara svårt att välja faktureringsprogram – det finns faktiskt ganska många på marknaden. Därför har vi här skapat en sida där vi rekommenderar bra faktureringsprogram.

31 Mar 2014